Kastajnen er et herligt produkt med hundredevis af anvendelsesmuligheder, men inden vi kommer så langt er der nogle få indledende øvelser der skal foretages. Umiddelbart er der flere indgange til at gøre kastajnen brugbar i køkkenet, men de mest anvendte metoder er bagning, kogning og ristning hvoraf den mest kendte er ovnbagte kastajner. Jeg vil gennemgå metoderne nedenunder så du får udnyttet kastajnen bedst muligt.
Bagning af kastajner til 2 personer:
250 gr kastajner
Groft salt (nok til at dække bunden i et ildfast fad med ca. 0.5-1cm)
Kastajnerne perforeres med et kryds i spidsen og sættes i groft salt og bages ved 200gr i 22 min
Test en enkelt kastajne om den er mør, den skal have samme konsistens som al dente pasta. Ved større portioner skal du beregne ekstra bagetid da mængden af salt samt kastajner tager længere tid at varme op, f.eks. 25min ved kastajner til 4 personer (500gr).
Kogning af kastajner:
Kastajnerne pilles og blancheres 2min i kogende vand så skindet løsner sig og kan smuttes af (som mandler til risalamande). Kog kun passende portioner af gangen da skindet hurtigt sætter sig igen og gør det mere besværligt at smutte. De kan koges igen, men bemærk at strukturen ændrer sig jo længere tid de koges.
Ristning af kastajner:
Kastajnerne pilles og er herefter klar til panderistning ved moderat varme. Flere slags olier kan anvendes men især den klassiske smør gives en fantastisk smag. Skindet bliver crispy og giver en unik smagsoplevelse der egner sig perfekt som garniture til forskellige retter, f.eks. vildt, kalkun m.m.
Ovenfor er de mest kendte metoder, men kastajnen kan også anvendes rå!? Ja, rå! Smagen er som bog fra bøgetræer, let nøddeagtig uden den lidt bitre eftersmag som man kender fra valnødder.