Lidt mere om mistelten…

SONY DSC Her ses et stykke af hanplante med nærfoto. Blomsten består af støvsække med flere rum sammenvokset med blomsterblade, således at pollenkornene kan drysse ud af hulrum fra støvsækkene.
SONY DSC Hanplanten i nærfoto. Bemærk de ovale blade som hanplanten bærer, om alle hanplanter har ovale blade vides ikke, men hos mig har alle hunplanterne aflange blade.
SONY DSC Hanplanten fuld størrelse i 2012 ca. 80 cm. i diameter. Bemærk hvor svag væksten i grenen er efter misteltenens placering. Jeg har kun en hanplante ud af 12 fuldvoksne planter, om det er normalt ved jeg endnu ikke.
SONY DSC Her ses et stykke af hunplante med nærfoto. Blomsten er ikke nær så stor som på hannen. Den indeholder lidt nektar i bunden af blomsten til at lokke insekter, derudover er der lidt væske til at opfange pollen med. Når væsken indtørre overføres pollenstøvet til pollenfanget og nye bær dannes.
SONY DSC Hunplante i nærfoto. Bemærk de aflange blade i forhold til hannens ovale blade. Hunblomsten er på dette tidspunkt mest modtagligt for bestøvning ( 10. april 2012 ). Nogle år uden frøsætning kan forekomme, specielt hvis perioden marts – april er meget kold med frost, da findes meget få insekter til bestøvning af blomster.
SONY DSC Hunplanten fuld størrelse i 2012 ca. 120cm. i diameter. Plantens tilvækst er genetisk bestemt, men i meget frugtbare år vokser planten kun få cm. da den bruger al væksten på frøsætning. Årets blade er små og kun 1 – 2 cm. lange og meget tynde.
SONY DSC Frø der er spiret og fotograferet et år efter.
A To frø der er spiret, men hvor det ene er dødt. Hvis der kommer en kold vinter eller meget frost – tø, kan frosten løsne de små sugekopper fra grenen. Det er dog kun den første vinter, da frøet allerede året efter har etableret rodnet i grenen og derved er blevet hårdfør overfor frost.
SONY DSC Frø der er spiret året før, men hvor frosten har løftet sugekopperne af grenen, og frøet er dødt. Bemærk der orange fane der markerer påsætningsstedet.
SONY DSC 2 år efter sætning af frø. Bemærk at to frø er spiret, her er risikoen stor for at grenen efter sætningsstedet vil få misvækst. Bemærk skyggen af fane ved andet påsætningssted.
SONY DSC Misteltenplante som er 3 år. Desværre døde træet af frost januar 2012. ( Mandeltræ ).