Spisekastajner

Kastajnetræer ved Hvidkilde Slot på Sydfyn

Kastajnen har i Danmark været kendt de sidste 250 år, dog mest udbredt i det bedre borgerskab. På større herregårde og slotte var det i 1800-tallet populært at sende den ældste søn til Paris for at studere. Under dette ophold blev de introduceret for ristede kastajner, og grundet deres store begejstring købte de træer med hjem til herregården. Derfor ser vi i dag ofte to til tre gamle kastajnetræer i parkerne omkring de danske herregårde.

Op til 1. verdenskrig var det populært at spise sukkerbrunede kastajner i de mere velhavende kredse af samfundet, men det kom dog på pause under 1. verdenskrig da det var svært at fremskaffe de eftertragtede kastajner fra Frankrig, og den i dag mere velkendte sukkerbrunede kartoffel gjorde sit indtog på de danske middagsborde.

Det er først for ca. 50 år siden at kastajnen begyndte at blive kendt i den brede befolkning, i høj grad grundet charterrejsens stigende popularitet og tilgængeligheden heraf, blev folk introduceret for nye og spændende input til spisebordet, herunder altså den nu velkendte spisekastajne.

Jeg oplevede første gang kastajner i år 1975 og har siden haft en passion for at lære om og udbrede kendskabet til denne herlige spise.

I 1983 lavede jeg de første 15 kastajnetræer som dog aldrig blev nogen succes da det danske klima ikke egnede sig til de sydeuropæiske kastajner.

Dette afholdt mig dog ikke fra at prøve til igen, og satte i 2005 det første podede træ nedstammende fra bjergsiderne omkring Lyon i Frankrig.

Siden 2007 har vi løbende plantet kastajner af forskellige sorter så vi i dag er oppe på 200 træer som er det maksimale vores nuværende areal kan bære.